Skønlitteratur og biografier

Kan du se lyset - En barndom med incest
"Bag den pæne facade gennemlevede Birne en barndom i helvede uden den mindste form for oprigtig omsorg og kærlighed. Det blev til en afgrunds dyb depression, hvor mørket truede med at vinde. Blot ti år gammel kommer Birne ud for en strømulykke og er tæt på at dø, men nærdødsoplevelsen bringer et ”Lys” ind i hendes liv, der senere afholder hende fra at begå selvmord. ”Lyset” hjælper Birne med at udholde den uhyggelige barndom og opvækst.

Bogen er et vidnesbyrd om en næsten overmenneskelig kamp for at ville lykken og insistere på at se glæden i livet."

Forfatter: Birne Dalbjerg
Forlag: Skriveværkstedet, 2018

Min vej til livet
Forfatteren skriver: "Jeg er vokset op uden at blive mødt som den, jeg er. Jeg lærte tidligt, at det ikke var sjovt at være mig i min krop, så jeg lærte at dissociere fra mig selv. Jeg havde ingen kontakt med mig selv, hverken fysisk eller psykisk, og gjorde alt for at undgå at mærke mig selv. Det betød, at min krop og jeg brød sammen, da jeg var 37 år. [...] Jeg inviterer dig med som spejl på min rejse – en rejse fra Engleriget til at være her som menneske på Jorden."

Forfatter: Jette Knudsen
Forlag: Mellemgaard, 2018
Bogen fås både som e-bog og i trykt format.

Læs Spors anmeldelse af bogen her. 

Antologi: Med egne ord – 14 kvinders beretninger om seksuelle overgreb 
Bidragydernes stærke og meget forskellige beretninger om overgreb er blevet til på skriveworkshops hen over vinteren 2016-17. Overgreb defineres bredt – fra ’gråzoner’ over daterape til misbrug i barndommen.

Teksterne spænder formmæssigt fra novelle og fortælling over brev og fragmenter til digte og spoken word-poesi. Antologien rummer en bred aldersgruppe af kvinder – flere forskellige slags oplevelser med overgreb – og mange forskellige måder at skrive de traumatiserende oplevelser frem på.

Red.: Iben Claces og Karen Marie Edelfeldt
Forlag: Udenfor, 2018

En slags barndom
Digtsamlingen er Ida Marie Kristensens debutbog. Den beskriver i digtform nedslag i følelser, stemninger og konkrete hændelser i hendes barndom, der var alvorligt præget af svigt fra forældrenes side.

Forfatter: Ida Marie Kristensen
Forlag: Mellemgård, 2017

Smukke & lille skat – en familiehistorie om overgreb og tavshed
"Dette er en glad bog. Det er en bog om at ville, kæmpe, overleve og vinde. Hverken min søster eller jeg har vundet guldpokaler eller fine titler, men vi har vundet retten til at vælge vores liv. Retten til vores historie. Vores historie er både min og min søsters historie."

Smukke & lille skat er en rystende fortælling om at have en barndom i noget, der ligner en helt almindelig familie, men hvor børnene igen og igen er overladt til sig selv.

Forfatter: Pia Ryding
Forlag: Skriveforlaget, 2017

Drengen der løb væk og gemte sig på taget
Digtsamling, der handler om det seksuelle misbrug Jari Dolberg var udsat for som barn. 
I sin præsentation af bogen, skriver Jari: "Jeg kan nu se, at mine malerier i mange år har kredset om den historie, jeg først nu kan sætte ord på. Det har været en lang, smertefuld rejse igennem dét, der har været med til at sætte så stort et præg på hele mit liv. Det er mit håb, at bogen her kan være med til at sætte fokus på et område, der stadig er meget tabubelagt."

Bogen fås både som e-bog og i trykt format.

Forfatter: Jari Dolberg
Forlag: Forlaget Mellemgaard, 2016

Pigebarn
I Pigebarn tages vi med på en indre rejse, hvor vi får mulighed for at stifte bekendtskab med en fortid med seksuelle overgreb, fascinerende fortrængningsmekanismer, anoreksi og et spinkelt håb om en dag at få et normalt liv trods fortidens overgreb og efterfølgende liv med en spiseforstyrrelse.

Forfatter: Mette Bluhme
Forlag: Forlaget Mellemgaard, 2016

Skyggefald
Tommy tror ikke, han er noget værd, og denne følelse følger ham gennem hele opvæksten. Først som voksen begynder han at kunne fortælle om sine oplevelser, og det er ikke småting, der kommer frem. Efter en meget alvorlig arbejdsulykke og et efterfølgende smertehelvede får han åbnet op for hændelser og følelser. Langt om længe kan han nu se fremad.

Denne bog vil kaste lys over og skabe en meget nødvendig debat om et alt for overset problem i samfundet; når et barn gøres fortræd på den værst tænkelig måde – og ingen reagerer.

For hver solgt bog doneres et beløb til Landsforeningen Spor. 

Forfatter: Lasse Løager
Forlag Three Leaves Publishing, 2016

Slået skæv
Forfatteren skriver: "Romanen “Slået skæv” er inspireret af min opvækst, senfølger af fysiske og seksuelle overgreb og min vej ud af traumernes greb. Denne autofiktive fortælling er krydret med en god portion fantasi i form af et fantasiunivers, hvor begge hovedpersoner lærer om kroppens intelligens. Den er skrevet både til unge piger og voksne, der blot er nysgerrige og vil underholdes af en god historie. Eller som ønsker at blive klogere på hvordan de kan hjælpe sig selv/ andre ud af en følelsesmæssig trædemølle."

Forfatter: Anette Vinston Ritz
Forlag: Forlaget Mellemgaard, 2016

Alleingänger - En svag dreng
En bog om hvordan man kan gå igennem livet alene. Også i selskab med andre. Følelsen af ensomhed er overvældende, når livet er formet med mishandling, svigt, mobning og seksuelle overgreb. Denne følelse kan forstærkes, i mødet med læger, sagsbehandlere og andre, der sjældent har noget konstruktivt at byde ind med og tit forværrer situationen.

Forfatter: Jens Mortensen
Forlag: Forlaget Mellemgaard, 2016

Svært barn har mange navne
Camilla voksede op i en plejefamilie, hvor moderen var psykisk syg og hvor plejebroderen misbrugte hende. Senere blev hun adopteret af Ruth Evens fra Faderhuset men formåede at bryde ud af miljøet. 

Forfatter: Camilla Johnson
Forlag: Gyldendal, 2015

Mælkebøttebarn i blomst
En barsk og samtidig livsbekræftende selvbiografi om at lære at blomstre i miljø med druk, vold, misbrug, og alvorlig sygdom. Samtidig også en finurlig og underfundig  underfundig beskrivelsese af svigt og kærlighed til alle de andre samt til sig selv, med respekt og udvikling til trods. Selvbiografien der er optaget som fagrelevant undervisningsmateriale indenfor en lang rækker professioner.

Forfatter: Tina M.-L. Campell
Forlag: Tina M.-L. Campell, 2015

Bag facaden
Tre selvbiografiske historier om at være udsat for seksuelle overgreb som barn. Overgreb der fandt sted i vidt forskellige familier og med langtrækkende og komplekse følgevirkninger for voksenlivet.

Forfatter: Antologi redigeret af Nordjysk Spor
Udgiver: Spor - Landsforeningen for voksne med senfølger af seksuelle overgreb, 2015

Det sultne hjerte
I bogen fortæller 16 borderline-ramte af begge køn og i alle aldre nuanceret og hudløst ærligt om, hvordan det er at have borderline. Fem pårørende fortæller om hverdagen med en, der har diagnosen. Samtidigt gennemgås diagnosen grundigt, og bogen beskriver de nyeste behandlingsmetoder på området. Der er sket meget store fremskridt de seneste år. 

Forfatter: Simon Kratholm Ankjærgaard
Udgiver: Forlaget Pressto, 2015

Luk mig ud! 
Carmen Navas har skrevet bogen 'Luk mig ud', hvor hun giver et dybt og smerteligt indblik i, hvordan et forsømt og misbrugt barn udvikler skadelige overlevelsesstrategier.Det er en fortælling, der stiller mange tabubelagte emner frem i lyset og vidner om, at det er muligt at bryde mønsteret og den sociale arv - selv med en meget tung bagage i rygsækken.

Forfatter: Carmen Navas
Udgiver: Forlaget Gallo, 2015

Barndomsnatten i dagens lys
E-bogens hovedbudskab er, at det er muligt at komme sig efter de skader som en opvækst med incest kan medføre: Selvmordstanker, sindslidelser, alkohol- og stofmisbrug og social isolation og derefter leve et rigtigt godt liv med overskud til at bruge de barske erfaringer på en positiv og konstruktiv måde til gavn for både sig selv og andre mennesker. Det er forfatterens håb, at Barndomsnatten i dagens lys vil inspirere til at tage styring i eget liv og vække håbet om, at det er muligt, at forandre livet. 

Bogen indeholder  prosa, digte, billeder, musik og video for at illustrere kompleksiteten i en helingsproces.

'Barndomsnatten i dagens lys' er nu også blevet udgivet i trykt udgave

Forfatter: Kurt Kyed
Udgiver: Saxo e-bøger, 2015

Åbn de lukkede øjne! - vejen fra overgreb til overmedicinering
En hudløs ærlig beretning om et tragisk liv der starter med overgreb i barndommen og ender med overmedicinering i psykiatrien. Bogen er skrevet med det budskab at åbne øjnene for systemet og alle andre der lukker øjnene for overmedicinering og misforståelse i psykiatrien. Forfatteren er i dag velfungerende, dog med mén.

Forfatter: Henriette Heesch Hansen
Udgiver: Saxo e-bøger, 2014

Perler på en snor
I erindringsbogen Perler på en snor gør Mette Bluhme op med en fortid, der har efterladt sig dybe spor. Bogen er en meget personlig og dyb fortælling om livet som seksuelt misbrugt og anorektiker. Den præsenterer et tankeunivers, som spænder over overgreb, forsvarsmekanismer, behandlinger og generelle filosofiske overvejelser over samfundet og den menneskelige natur. Det er en barsk og medrivende fortælling, hvor erindringer og det indre følelsesliv overlapper hinanden, og hvor refleksion, smerte og undren blandes.

Forfatter: Mette Bluhme
Udgiver: Mellemgaard, 2014

Splittet - at være mor til et misbrugt barn
Hvorfor så jeg det ikke? Jeg er den dårligste mor i verden! Hvad skal der nu blive af vores familie? Skal jeg anmelde det? Sådan tænker en mor ofte, hvis hun opdager, at hendes barn er blevet seksuelt misbrugt. Og præcis de tanker melder sig hos Charlotte, Anna og Jannie, da de hver især opdager, at deres barn/børn er blevet misbrugt. De tre kvinder lærer hinanden at kende i en gruppe for mødre til incestofre, begynder i terapi og genvinder langsomt troen på, at de en dag vil være i stand til at leve med det, der er sket.

Forfatter: Mette de Fine Licht
Udgiver: Linje H, 2014
Bogen kan købes via hjemmesiden.

Pigen i skoven
Ellen er gravid med sit tredje barn og lever et stille, men tilsyneladende godt liv sammen med sin mand. Hun er sædvanlig tæt knyttet til sine forældre, som hjælper dem i et og alt. Da en scanning viser, at barnet i hendes mave er dødt, begynder det fine livs overflade imidlertid at krakelere. Ellen synker ned i en dyb depression, og samtidig trænger en række ubehagelige erindringer sig på og rykker nådesløst ved billedet af den lykkelige barndom, som ellers står så skarpt i familiefortællingen.

Forfatter: Birgitte Vestergaard Andersen
Udgiver: Mellemgaard, 2013

Kan incest tilgives?
"Jeg skulle blive 40 år, før jeg gennem intens terapi pludselig kunne huske, at jeg som toårig var blevet seksuelt misbrugt af min far. I min erindring var overgrebene lukket ned og gemt allerbagest i hukommelsen. Indtil den dag, hvor jeg igennem et terapiforløb fik mit erindringsgennembrud! Som at rulle et rullegardin op, give slip – og høre smældet. Sådan væltede alle oplevelserne op i dagslyset!"

Forfatter: Jonna Theede
Udgiver: Udfordringen, 2013
Bogen kan købes via hjemmesiden.

Send lagkagen rundt igen
Send lagkagen rundt igen er fortællingen om Cecilies opvækst i en familie, hvor den pæne middelklassefacade dækker over en stor hemmelighed: Manglen på kærlighed. Bag gardinerne foregår der svigt og overgreb i en sådan grad, at Cecilie til sidst bliver psykisk syg. På mirakuløs vis møder hun de rigtige mennesker på det rigtige tidspunkt og bliver tvunget til at træffe nogle drastiske valg for at overleve.

Forfatter: Hanne Mulvad Nielsen
Forlag: LinjeH, 2013

Min vej til Neverland
Forfatterens beskrivelse: "Min vej til Neverland er en fortælling om mit liv i helvede efter seksuelle overgreb, min søgen mod grænserne som startede med at skære i sig selv, men som drev mig ud i et liv som prostitueret. Bogen beskriver mit selvhad og det destruktive liv jeg levede i en lang periode. Bogen er skrevet udfra blogindlæg, dagbogsindlæg og indholder direkte indslag fra mine tanker, følelser og overvejelser fra det destruktive liv, jeg gennemlevede. En ærlig tabubrydende fortælling, som måske vil give mening for nogen og sætte store spørgsmål for andre".

Forfatter: Frk. Silke
Udgiver: Saxo e-bøger

Zornig - Vrede er mit mellemnavn
Lisbeth Zornig Andersen, der er formand for Børnerådet, skildrer med barnets øjne sin egen opvæks med hverdagens rædsler i det under-Danmark, som er skjult for de fleste. En hverdag fyldt med knytnæver, blod, misbrug, straf, sult, stank og frygt. En far, der forsvandt, en stedfar, der gjorde ondt, en mor, der svigtede.

Forfatter: Lisbeth Zornig Andersen
Forlag: Gyldendal, 2011

Prolog
Prolog er en blændende smuk roman om en ubærlig historie: En pige bliver seksuelt misbrugt af sin far, som terroriserer hele familien med sin magtsyge og frustration. I korte kapitler følger vi pigen fra hun er fem, til hun som ung voksen er kommet væk fra sin far, men stadig er under hans manipulerende indflydelse. Romanen er et portræt af en sart og stærk bevidsthed og af bevidsthedens dybe drift efter at finde overlevelse og kærlighed.

Forfatter: Christel Wiinblad
Forlag: Gyldendal, 2011

Kun hvis du har lyst
En rørende, nødvendig og uafrystelig selvbiografi om et ubærligt emne. Det er en bog for alle - med eller uden børn - fordi den uden omsvøb dokumenterer, hvordan en pædofil kan tryllebinde et barn – og hvordan en pige kan ende i frit fald. Bogens forfatter og hovedperson, Margaux Fragoso, demonstrerer med sit retrospektive klarsyn, sin rystende ærlighed og sit store sproglige overskud, at det er muligt at komme videre. Selv for et barn, der er blevet gjort fortræd i det meste af sin barndom.

Forfatter: Margaux Fragoso
Forlag: Gads forlag, 2011 

Kokken
I knap ti år levede Leif Baran, i gademiljøet kendt som Kokken, uden for det etablerede samfund.  Her lærte han, at overlevelse som landevejsridder og hjemløs kræver, at man overholder gadens regler. I en årrække tilhørte han den hårdeste klike, der holder til på Kultorvet i København, og det var et liv på første række til misbrug, ensomhed, bedrag og fortrængte barndomsminder, men også til intense øjeblikke af kærlighed, drømme og håb. 

Forfatter: Leif Baran
Forlag: Lindhardt og Ringhof, 2011

Pigen i spejlet - En beretning om seksuelt misbrug
Lonnie blev som lille pige gennem længre tid systematisk misbrugt seksuelt af sin far. Som det så ofte er, var hun flov over det, men på et tidspunkt tog hun mod til at fortælle om misbruget. Faren blev dømt og kom i fængsel, men hermed var Lonnies mareridt ikke ovre. De næste mange år røg hun ind i stofmisbrug, hun blev luder, rockertøs og levede ganske enkelt et rigtigt dårligt liv. Men med imponerende viljestyrke valgte hun at rette op på sit liv, tage en uddannelse og sørge ordentligt for sine to døtre.

Forfatter: Søren Flott, Lonnie Liv Henriksen
Forlag: Gyldendal, 2011

Messedreng
Frederik Roed fortæller i en ny bog om en præsts overgreb og om den danske katolske kirkes bestræbelser på at neddysse sagen.
En spinkel dreng, en sårbar dreng. Hans hjem er i opløsning. Faderen er et monster, der i skuffelse over egen fiasko er brutal over for sine børn, slår sin kone og forskanser sig i et loftskammer, hvor han tyller rødvin. Moderen vil opretholde skinnet af en fungerende familie og tåler alle ydmygelser. Hun søger trøst i den lokale katolske kirke.

Forfatter: Frederik Roed: 325 s. Ill.
Forlag: People’s Press, 2011

Farvel, negative sociale arv
En selvbiografiske bog. ”Jeg er et levende bevis på, at drømme og mål kan realiseres på trods af en tung negativ social arv… ”. I april 2010 valgte hun at konfrontere sin krænker og det afstedkom umiddelbart efter en dødstrussel fra et nærtstående familiemedlem... Politiet afviste at hjælpe Pernille og hendes familie.

Forfatter: Pernille Gyldensøe
Forlag: Kahrius, 2010

Fra kaos til helhed - en beretning om seksuelt misbrug
Bogen giver et skræmmende indblik i, hvad sek­suelle overgreb gør ved børn på både kort og lang sigt, men er også et vidnesbyrd om, at det er muligt at komme videre og få et godt liv på trods af svære senfølger.

Forfatter: Astrid Baun
Forlag: Lohse, 2009

Glaspigen
Som barn påvirkedes Ida af faderens seksuelle overgreb, men ingen reagerede. Som voksen bry­der hun sammen, og mange år går med indlæg­gelser på psykiatriske afdelinger, inden hun med terapi og jernvilje får en rimelig hverdag

Forfatter: Karin Dyhr
Forlag: Documentas, 2008
Bogen kan bestilles signeret på Karin Dyhrs hjemmeside

Tidslen i kornmarken
Om en barndom hvor forfatteren blev seksuelt misbrugt af en nabo.

Forfatter: Sara Kristesen
Forlag: Udfordringen, 2008

Vi er de få, der er mange af
En erfaringsbog fra ChristineCenteret.
Meget personlige tekster med indblik i de lidel­ser, overgrebene kan føre til. Bogen giver nøgter­ne anvisninger til ofre, indkredser problemet på samfundsniveau, belyser retsstillingen for ofre­ne m.m.

Forlag: Documentas, 2008

Kunstmalerens datter
Svigt og misbrug bag bohemelivets facade.
En skildring af misrøgt og incest i en kunstner­familie. Men også om kampen for at genvinde sit liv og overvinde de psykiske mén, overgrebe­ne påførte forfatteren.

Forfatter: Camille Thellefsen
Forlag: Documentas, 2007

Kalak
Kim er vokset op i en Jehovas Vidne-koloni langt ude på landet i Norge. Faren bliver udstødt af sekten og flytter til Danmark, og da Kim er 17 flygter han ned til ham. Han finder en far, der er god at snakke med, og som er tolerant. Men faren begynder at misbruge Kim.

Forfatter: Kim Leine
Forlag: Gyldendal, 2007

Barndom byttes?
Ni beretninger om at få et godt voksenliv trods en barndom med seksuelt misbrug.
Indhold: Om resiliens; Et helt i orden menne­ske; Tumlingen med det gode humør; At flytte sig derhen hvor det er godt; Svanen; Løberen; Hem’lig nemlig; Uro; Jeg turde; Min krop tog ikke fejl.

Redaktør: Brigitta Volsted Rick
Forlag: Rick, 2006

Hænder
På den anden side af et vellykket terapiforløb fortæller Klara sin historie. Om barndommen med incest og psykisk vanrøgt, om et strukture­ret, succesfuldt arbejdsliv og om sammenbrud­det.

Forfatter: Annette Skipper
Forlag: Documentas, 2006

Jeg døde ikke. Mit møde med fortrængt incest - mit møde med Gud
Som hos de fleste incestramte blev de uhyggelige barndomsoplevelser fortrængt, men på et tidspunkt kommer de alvorlige fortrængninger til syne. Det sker dog først efter, hun har søgt hjælp ved alternativ behandling og gennem flere års terapi.

Forfatter: Patricia Pain (pseudonym)
Forlag: Lohses Forlag, 2005

Overgreb: Han stjal min barndom
Forfatterens (f. 1965) erindringer om en ulyk­kelig og utryg barndom med faderens overgreb mod hende og hendes søster. Samt om hvordan hun og hendes mand kæmpede mod virkninger­ne af overgrebene og mod Jehovas Vidner.

Forfatter: Dorte Tveiti
Forlag: Documentas, 2003

Min forbudte hemmelighed
Lars Sander Jørgensens beretning om en incestuøs barndom og det komplicerede afdækningsarbejde på vejen fra offer til overlever.

Forfatter: Lars Sander Jørgensen
Forlag: Høst & søn 2003

Det bliver sagt
Kristian Ditlev Jensen fortæller om tre års kræn­kelser han blev udsat for af en pædofil vanefor­bryder, og hvordan det er at leve videre med det som ung og voksen.

Forfatter: Kristian Ditlev Jensen
Forlag: Gyldendal, 2002

Spøgelser i Ægteskabet
I bogen møder du nogle mænd der har levet med smerten ved at have en hustru der har været sek­suelt misbrugt. De har oplevet den ødelæggende virkning det har haft på deres ægteskab, forstyr­ret sexlivet, påvirket selvtilliden og rystet deres tro.

Forfattere: Clark E. Barshinger, Lojan E. LaRowe og André T. Tarpin
Forlag: Forlaget KRIS. Kan bestilles via hjemmesiden.