Når kroppen tager over...

Det er ikke noget, der tales meget om, for det er så skamfuldt, men både drengebørn og pigebørn kan opleve at kroppen reagerer med ophidselse, lystfølelse og måske også orgasme under et overgreb. Det er ekstremt forvirrende og pinefuldt, og kan føles som det ultimative svigt fra éns egen krop.

Netop den kropslige reaktion kan give overgriberen en enorm magt over sit offer: "Du kunne jo godt lide det" eller "du vil jo gerne". Barnet kan opleve, at det både er sandt og ikke sandt, men kan ikke adskille, forstå og forklare, så det overtager overgriberens virkelighedsforvrængning og føler sig skyldig eller medskyldig i overgrebene på sig selv!

Det kan ikke siges tit nok: Barnet er ALTID uskyldigt. Det er helt naturligt, at kroppen reagerer på en (over)stimulering. Desuden kan det være vigtigt at vide, at fysiske reaktioner under et overgreb faktisk kan være en overlevelsesmekanisme!

Under et overgreb bliver der skabt en ekstrem voldsom spændig og energi i kroppen, der naturligt skulle føre til at kamp eller flugt. Når det ikke er muligt, kan kroppen fryse fast (dissociere), hvorved al denne overenergi forbliver i kroppen. Men kroppen kan også prøve at finde en anden måde at udlade energien på end kamp og flugt - f.eks. gennem en orgasme. D.v.s. ophidselse og udløsning er i så fald ikke et resultat af lyst men en fysisk reaktion på ekstrem stress (frygt).

Kroppens reaktioner kan ikke styres med viljens kraft, de er styret af det autonome nervesystem. Rent fysiologisk er fordelen ved denne reaktion, at energien cirkulerer i kroppen og får afløb. D.v.s. der er bevægelse fremfor fuldstændig fastfrysning.

Deruover kan seksuel lyst give en anderledes oplevelse af fysisk smerte. Når der er ophidselse (stress), kan kroppen klare at blive udsat for ting, som den ellers aldrig ville kunne overleve. Det kan så skabe en skamfuld sammenkobling mellem smerte og lystfølelse, men kroppen har overlevet, og det er organismens primære mål.

 

Når Kroppen Tager Over

NRK har et tema om misbrugte mænd, hvor der bl.a. er lavet artikler og fire korte film som hver især belyser nogle vigtige aspekter. 

NRK Sørlandet har lagt denne lille video med Johnny på deres Facebookside, og de skriver: "Overgrepsutsatte gutter og menn blir lurt til å tro at de er med på overgrepene, siden kroppen lystrer på berøring. For Johnny ble skammen enorm. Les historien her (NRK's hjemmeside)."